Få all information.

Amerikas första stora dramatiker

När Eugene O’Neill började skriva för scenen i början av 1900-talet dominerades den amerikanska teatern av vaudeville och romantiska melodramer. Influerad av Strindberg, Ibsen och andra europeiska dramatiker lovade O’Neill att skapa en teater i Amerika, befriad från falsk sentimentalitet, som skulle utforska den mänskliga andens djupaste rörelser. År 1914 skrev han: ”Jag vill vara konstnär eller ingenting.”

Under 1920-talet tilldelades han Pulitzerpriset för tre av sina pjäser – Beyond the Horizon, Anna Christie och Strange Interlude. Andra populära framgångar, bland annat The Emperor Jones, The Hairy Ape, Desire Under the Elms, The Great God Brown och Mourning Becomes Electra, gav honom internationellt erkännande. År 1936 tilldelades han Nobelpriset i litteratur – den enda amerikanska dramatiker som fått denna utmärkelse.

O’Neill experimenterade med nya dramatiska tekniker och vågade ta sig an kontroversiella frågor som äktenskap mellan olika raser, jämlikhet mellan könen, det omedvetna sinnets makt och materialismens grepp om den amerikanska själen. I var och en av sina pjäser försökte han avslöja de mystiska krafter ”bakom livet” som formar det mänskliga ödet.

Tre av hans sista verk, skrivna på Tao House, överträffar de andra: The Iceman Cometh, Long Day’s Journey into Night och A Moon for the Misbegotten. Dessa självbiografiska pjäser skildrar med ”trogen realism” de hemsökande figurerna av hans far, mor och bror som skymtar i bakgrunden i de flesta av hans andra pjäser. Han tilldelades ett fjärde Pulitzerpris, postumt, 1956 för Long Day’s Journey into Night.

I en karriär som sträckte sig över tre decennier förändrade Eugene O’Neill den amerikanska teatern för alltid.

Bibliografi över pjäser

1. A Wife for a Life (1913)
2. The Web (1913)
3. Thirst (1913)
4. Warnings (1913)
5. Orosmässighet (1913)
6. Fog (1914)
7. Bread and Butter (1914)
8. The Movie Man (1914)
9. Bound East for Cardiff (1914)
10. Abort (1914)
11. Servitude (1914)
12. The Sniper (1915)
13. Den personliga ekvationen (1915)
14. Före frukost (1916)
15. Now I Ask You (1917)
16. In the Zone (1917)
17. Ile (1917)
18. The Long Voyage Home (1917)
19. The Moon of the Caribbees (1917)
20. The Rope (1918)
21. Beyond the Horizon (1918) – vinnare av Pulitzerpriset 1920
22. Shell Shock (1918)
23. The Dreamy Kid (1918)
24. Where the Cross is Made (1918)
25. Exorcism (1919)
26. The Straw (1919)
27. Chris Christopherson (1919)
28. Gold (1920)
29. Anna Christie (1920) – vinnare av Pulitzerpriset 1922
30. Kejsaren Jones (1920)
31. Diff’rent (1920)
32. The First Man (1921)
33. Den håriga apan (1921)
34. Fontänen (1923)
35. Welded (1923)
36. All God’s Chillun Got Wings (1924)
37. Desire Under the Elms (1924)
38. Marco Millions (1925)
39. The Great God Brown (1926)
40. Lazarus Laughed (1926)
41. Strange Interlude (1928) – vinnare av Pulitzerpriset 1928
42. Dynamo (1929)
43. Mourning Becomes Electra (1931)
44. Ah, Wilderness! (1933)
45. Dagar utan slut (1933)
46. A Touch of the Poet (1935-1942)
47. More Stately Mansions (1936-1939), Unfinished
—- 1937 flyttar Eugene och Carlotta in i Tao House —-
48. The Iceman Cometh (1939)
49. Long Day’s Journey into Night (1941) – vinnare av Pulitzerpriset 1957
50. Hughie (1941)
51. A Moon for the Misbegotten (1943)

Online Resources

eOneill.com – An Electronic O’Neill Archive inklusive fulltext av utvalda pjäser, produktionsarkiv av O’Neills verk och andra akademiska resurser.
Wikipedia – Wikipedias inlägg om Eugene O’Neill
Eugene O’Neill Society – En icke-vinstdrivande vetenskaplig och professionell organisation som ägnar sig åt att främja och studera Eugene O’Neills liv och verk och det drama och den teater för vilka hans arbete till stor del var initiativtagare och modell.
The Eugene O’Neill Theater Center – Grundades 1964 av George C. White för att hedra USA:s enda nobelprisbelönade dramatiker. O’Neill är hemvist för National Playwrights Conference, National Music Theater Conference, National Theater Institute, med mera. O’Neill Center förvaltar och driver även Monte Cristo Cottage, O’Neills barndomshem som ligger i grannstaden New London.

Lämna en kommentar