Zbierz wszystkie brudy.

Pierwszy znaczący dramaturg amerykański

Gdy Eugene O’Neill zaczął pisać na scenę na początku XX wieku, teatr amerykański był zdominowany przez wodewil i romantyczne melodramaty. Pod wpływem Strindberga, Ibsena i innych europejskich dramaturgów, O’Neill przyrzekł stworzyć w Ameryce teatr pozbawiony fałszywego sentymentalizmu, który zgłębiałby najgłębsze poruszenia ludzkiego ducha. W 1914 roku napisał: „Chcę być artystą albo niczym.”

W latach dwudziestych otrzymał nagrodę Pulitzera za trzy swoje sztuki – Za horyzont, „Anna Christie” i Dziwne interludium. Inne popularne sukcesy, takie jak Cesarz Jones, Owłosiona małpa, Pragnienie pod wiązami, Wielki Bóg Brown, Żałoba po Elektrze, przyniosły mu międzynarodowe uznanie. W 1936 roku otrzymał literacką Nagrodę Nobla – jedyny amerykański dramaturg uhonorowany w ten sposób.

O’Neill eksperymentował z nowymi technikami dramatycznymi i odważył się poruszyć tak kontrowersyjne tematy jak małżeństwa międzyrasowe, równouprawnienie płci, potęga nieświadomego umysłu i wpływ materializmu na amerykańską duszę. W każdej ze swoich sztuk starał się ujawnić tajemnicze siły „stojące za życiem”, które kształtują ludzkie przeznaczenie.

Trzy z jego ostatnich dzieł, napisane w Tao House, górują nad innymi: The Iceman Cometh, Long Day’s Journey into Night i A Moon for the Misbegotten. Te autobiograficzne sztuki z „wiernym realizmem” portretują nawiedzające go postacie ojca, matki i brata, które przewijają się w tle większości innych jego sztuk. Czwartą nagrodę Pulitzera otrzymał pośmiertnie, w 1956 roku, za Long Day’s Journey into Night.

W karierze, która trwała trzy dekady, Eugene O’Neill na zawsze zmienił amerykański teatr.

Bibliografia sztuk

1. A Wife for a Life (1913)
2. The Web (1913)
3. Thirst (1913)
4. Warnings (1913)
5. Lekkomyślność (1913)
6. Fog (1914)
7. Bread and Butter (1914)
8. The Movie Man (1914)
9. Bound East for Cardiff (1914)
10. Aborcja (1914)
11. Służebność (1914)
12. Snajper (1915)
13. Równanie osobiste (1915)
14. Przed śniadaniem (1916)
15. Now I Ask You (1917)
16. In the Zone (1917)
17. Ile (1917)
18. The Long Voyage Home (1917)
19. The Moon of the Caribbees (1917)
20. The Rope (1918)
21. Beyond the Horizon (1918) – laureat nagrody Pulitzera, 1920
22. Shell Shock (1918)
23. The Dreamy Kid (1918)
24. Where the Cross is Made (1918)
25. Egzorcyzm (1919)
26. The Straw (1919)
27. Chris Christopherson (1919)
28. Złoto (1920)
29. Anna Christie (1920) – laureatka nagrody Pulitzera, 1922
30. The Emperor Jones (1920)
31. Diff’rent (1920)
32. Pierwszy człowiek (1921)
33. Włochata małpa (1921)
34. The Fountain (1923)
35. Welded (1923)
36. All God’s Chillun Got Wings (1924)
37. Desire Under the Elms (1924)
38. Marco Millions (1925)
39. The Great God Brown (1926)
40. Łazarz się śmiał (1926)
41. Dziwne interludium (1928) – laureat nagrody Pulitzera, 1928
42. Dynamo (1929)
43. Mourning Becomes Electra (1931)
44. Ah, Wilderness! (1933)
45. Dni bez końca (1933)
46. A Touch of the Poet (1935-1942)
47. More Stately Mansions (1936-1939), Unfinished
—- 1937, Eugene i Carlotta wprowadzają się do Tao House —-
48. The Iceman Cometh (1939)
49. Długa podróż w noc (1941) – zdobywca nagrody Pulitzera, 1957
50. Hughie (1941)
51. A Moon for the Misbegotten (1943)

Online Resources

eOneill.com – Elektroniczne Archiwum O’Neilla zawierające pełne teksty wybranych sztuk, archiwum produkcji dzieł O’Neilla i inne zasoby naukowe.
Wikipedia – The Wikipedia entry for Eugene O’Neill
Eugene O’Neill Society – Naukowa i profesjonalna organizacja non-profit poświęcona promocji i badaniu życia i twórczości Eugene’a O’Neilla oraz dramatu i teatru, dla których jego twórczość była w dużej mierze inspiracją i modelem.
Centrum Teatralne im. Eugene’a O’Neilla – założone w 1964 roku przez George’a C. White’a, na cześć jedynego amerykańskiego dramatopisarza nagrodzonego Nagrodą Nobla, Centrum O’Neilla jest domem dla Krajowej Konferencji Dramaturgów, Krajowej Konferencji Teatrów Muzycznych, Krajowego Instytutu Teatralnego i wielu innych. Centrum O’Neilla zarządza również i prowadzi Monte Cristo Cottage, dom z dzieciństwa O’Neilla znajdujący się w sąsiednim New London.

Dodaj komentarz