PHILLIPS EXETER ACADEMY LIBRARY

Biblioteka, podobnie jak szkoła, była miejscem, do którego Louis Kahn czuł najgłębszą cześć. Książki były najcenniejszym dobrem Kahna, ponieważ „świat staje przed tobą poprzez książki”, a Kahn uważał, że książki są dosłownie bezcenne: „Książka jest ogromnie ważna. Nikt nigdy nie płacił za cenę książki, płacono tylko za druk”. Dlatego Kahn uważał, że biblioteka powinna być miejscem świętym: „Książka jest ofiarą […]. Biblioteka mówi ci o tej ofierze”. W 1956 roku, prawie dziesięć lat przed zleceniem mu zaprojektowania biblioteki w Phillips Exeter Academy w New Hampshire, Kahn już zaczął kwestionować typowy program biblioteki w swojej pracy konkursowej dla Washington University: „Przestrzenie i ich forma składowa jako budynku powinny wywodzić się z szerokich interpretacji użytkowania, a nie z zaspokojenia programu dla konkretnego systemu działania. Kahn uważał, że zwyczajowy program biblioteki prowadził do dwóch całkiem odrębnych i oddzielonych od siebie przestrzeni, 'jednej dla ludzi, jednej dla książek’, a jednak głęboko wierzył, że 'książki i czytelnik nie odnoszą się do siebie w sposób statyczny’.

Dla Kahna architektura biblioteki w naturalny sposób rozwinęła się z tego inspirującego początku: „Następnie z najmniejszej charakterystycznej przestrzeni, zawartej w samej konstrukcji, rozwinęłyby się większe i jeszcze większe przestrzenie …. Murowana konstrukcja nośna ze swoimi niszami i sklepieniami posiada atrakcyjny porządek strukturalny, który w naturalny sposób zapewnia takie przestrzenie”. Choć minie kolejne dziesięć lat, zanim Kahn faktycznie zaprojektuje budynek, w którym, jak powiedział, carrel jest niszą, która może być początkiem porządku przestrzeni i jej struktury, koncepcja ta była tak przekonująca, że Kahn nigdy nie przestał rozważać jej implikacji. Rok później, w 1957 roku, Kahn doszedł do swojego drugiego kluczowego spostrzeżenia na temat natury biblioteki: Człowiek z książką idzie do światła. Biblioteka zaczyna się w ten sposób. Nie pójdzie pięćdziesiąt stóp dalej do światła elektrycznego”. To empatyczne zrozumienie natury indywidualnego aktu czytania zostało uzupełnione trzecim kluczowym spostrzeżeniem Kahna – zbiorowym wyrazem biblioteki jako instytucji, ucieleśnionym w wielkim centralnym pomieszczeniu, które po wejściu ukazuje nam książki. W poprzednim roku Kahn wygłosił zdumiewające stwierdzenie: „Planujesz bibliotekę tak, jakby żadna biblioteka nigdy nie istniała”, wskazując na swój zamiar powrotu do początków, do pierwotnej inspiracji biblioteki jako miejsca, a nie przyjęcia dominującej definicji programowej. Ostateczna koncepcja Kahna dla biblioteki w Exeter, opracowana w 1966 roku, wyrosła z jego trzech spostrzeżeń na temat natury biblioteki jako instytucji i zaowocowała dosłownym odwróceniem tradycyjnego programu i typu planu biblioteki. Zwyczajowe oddzielenie centralnej czytelni od peryferyjnych stosów książek zostało odwrócone do wewnątrz, tak że czytelnie znajdowały się teraz na zewnętrznych krawędziach, w formie kolumn z naturalnym światłem; stosy książek znajdowały się wewnątrz, chronione przed naturalnym światłem; 'i znowu pojawienie się światła w centrum’, jak powiedział Kahn, w wielkim, oświetlonym od góry centralnym holu, gdzie po wejściu widzi się książki

Od samego początku procesu projektowania Kahn wyobrażał sobie te trzy rodzaje przestrzeni tak, jakby były to trzy budynki, zbudowane z różnych materiałów i w różnej skali, budynki-w-ramach-budynków – interpretacja na wielką skalę jego betonowych 'osłon przeciwsłonecznych’ owiniętych wokół szklanych pomieszczeń w Salk Institute Meeting House – jednak tutaj każda warstwa miała nadawać się do zamieszkania. W bibliotece Exeter najbardziej zewnętrzna warstwa budynku, mieszcząca dwupiętrowe regały czytelnicze, miała być wykonana z cegły nośnej; wewnętrzna warstwa budynku, mieszcząca jednopiętrowe stosy książek, miała być żelbetowa; a centralne pomieszczenie, otoczone przez dwie zewnętrzne warstwy, miało sięgać całej wysokości budynku. W ten sposób, podobnie jak w przypadku 'zamówienia kompozytowego’ w Indyjskim Instytucie Zarządzania, Kahn ponownie zastosował w tym samym budynku zarówno archaiczne, jak i nowoczesne metody konstrukcyjne: 'Konstrukcja ceglana została wykonana w staromodny sposób, a struktura wewnętrzna została wykonana w dzisiejszych technikach’. Kahn miał na myśli „staroświecką” strukturę całkiem dosłownie, ponieważ w swoich wczesnych studiach wskazał, że ceglany budynek zewnętrzny miał mieć piętrowe zestawy półokrągłych łuków murowanych, przypominających starożytne rzymskie teatry i areny, podczas gdy centralne pomieszczenie miało mieć gigantyczne okrągłe i półokrągłe łuki murowane.

Plan Biblioteki Exeter był od samego początku mocno zadłużony w stosunku do Świątyni Jedności Wrighta, nie tylko w jej planie krzyża w kwadracie, ale także w umiejscowieniu schodów w narożnikach; w jej podwójnych antresolach na planie kwadratu z widokiem na centralną, pełnej wysokości, oświetloną od góry, kwadratową przestrzeń; i – być może najbardziej wymowne – w wymiarach planu centralnej sali: kwadrat o boku 32 stóp (9,5 metra), dokładnie odpowiadający sanktuarium Świątyni Jedności. Plan Biblioteki Exeter Kahna jest w rzeczywistości poprzedzony niezwykle blisko niezrealizowanym projektem konkursowym Rudolpha Schindlera dla Biblioteki Publicznej w Bergen z lat 1920-29, który również był wyraźnie oparty na planie Świątyni Jedności Wrighta. Fakt, że Kahn najprawdopodobniej nie wiedział o tym niepublikowanym projekcie biblioteki autorstwa Schindlera, dodatkowo ilustruje stopień, w jakim te zasady porządkujące są częścią wspólnej tradycji w nowoczesnej architekturze.

Po ustaleniu tego trójwarstwowego (czytelnie, stosy książek i sala centralna) planu w kształcie krzyża w kwadracie, wczesne projekty Kahna dla biblioteki Exeter wiązały się z wyczerpującym badaniem możliwości czterech zewnętrznych narożników, które w różnym czasie były proponowane jako wolnostojące, wystające wieże lub cofnięte, re-entryczne narożniki; jako mieszczące schody lub sale seminaryjne; oraz jako trapezoidalne, trójkątne, kwadratowe, półokrągłe lub okrągłe w formie. Z tych wczesnych projektów, schemat proponujący okrągłe narożniki, mieszczące schody ustawione pod kątem 45 stopni do kwadratowego budynku głównego, jest najbardziej monumentalny, z siatką okien pięciu podwójnych pięter czytelni obramowanych przez masywne cylindryczne wieże narożne, wysokie na prawie 100 stóp (30 metrów), otwarte tylko po przekątnej, gdzie pionowa szczelina biegnie z góry na dół.

Patrząc przez trawnik kampusu Phillips Exeter Academy, Biblioteka jest masywnym, sześciennym blokiem z cegły, szerokim na 111 stóp (334 metry) i wysokim na 80 stóp (24 metry), jej ponowne narożniki cofają się, aby odsłonić cztery szerokie na 88 stóp (2,7 metra) „ceglane budynki” mieszczące karrery. Każda fasada rozciąga się poza ostatni prostopadły ceglany filar na obu końcach, jak również wgłębioną pod kątem 45 stopni ścianę na każdym rogu, sprawiając wrażenie wolnostojącej płaszczyzny lub ekranu. W czterech fasadach, które są ustawione zgodnie z kierunkami kardynalnymi, ceglane filary są przecinane przez płaskie łuki „jack” na liniach kondygnacji; parter jest jednopiętrowy, a powyżej znajdują się cztery piętra o podwójnej wysokości. W miarę wznoszenia się budynku ceglane filary zmniejszają swoją szerokość, otwory okienne pomiędzy filarami zwiększają swoją szerokość, a płaskie łuki (których skośne zamurowanie wpływa na zmianę szerokości filarów) zwiększają swoją głębokość na każdym piętrze. Całość tworzy „statycznie hierarchiczny” wyraz ceglanych ścian nośnych – filary są grubsze na dole, gdzie obciążenie jest największe, i cieńsze na górze, gdzie obciążenie jest najmniejsze, co pozwala nam zobaczyć „sposób, w jaki sprowadzają ciężar” na ziemię. Zamiarem Kahna było, aby mieszkaniec empatycznie odczytywał strukturę budynku, ucieleśnioną w ceglanych filarach fasady, dostrzegając poprzez zmiany ich szerokości sposób, w jaki filary na górze „tańczą jak anioły”, w porównaniu z „dołem, gdzie chrząkają”.
Głęboko zacieniona arkada biegnie wokół Biblioteki na ziemi, podczas gdy najwyższe piętro „ceglanego budynku” jest otwarte jako pergola, przez którą możemy zobaczyć niebo poza nią – ciemne poniżej, jasne powyżej. W trzech piętrach o podwójnej wysokości pomiędzy nimi, otwory są przeszklone, z dużą taflą szkła wpuszczoną w głąb ceglanej ściany, umieszczoną nad tomami pokrytymi drewnem tekowym, ustawionymi równo z zewnętrzną powierzchnią ceglanej ściany, w których zazwyczaj otwierane są małe podwójne okna, oświetlające pary znajdujących się w nich karrereli. Na przejściu pomiędzy wnęką górnego okna a wieżyczką z drewna tekowego znajduje się wygięty okapnik ze stali nierdzewnej – jedyny element, na który Kahn zezwolił, aby wystawał poza mur ceglany – tworzący ostrą linię cienia. Nad otwartymi balustradami z cegły o wysokości 8 m (6 stóp) na każdym z narożnych balkonów i na pergoli na dachu umieszczono belki stropowe z czerwonego piaskowca. Na poziomie gruntu ceglane ściany stoją na pasie czarnego kamienia, wyrażając betonowy fundament pod spodem, a ciężka, otwarta arkada zakotwicza budynek do ziemi; jak stwierdził Kahn, „arkada jest rzeczą krajobrazową. Z pewnością należy do budynku, ale także do wejścia i należy do terenu”

Do Biblioteki możemy wejść, jak powiedział Kahn, z każdego kierunku, przez arkadę: „Ze wszystkich stron jest wejście. Jeśli ktoś się spieszy w deszczu, żeby dostać się do budynku, może wejść w dowolnym miejscu i znaleźć swoje wejście”. Jest to wejście ciągłe, typu kampusowego”. Po wejściu w niską, ceglaną arkadę o ceglanych podłogach i ścianach przechodzimy na północną stronę budynku, gdzie znajduje się przeszklony przedsionek wejściowy. Wchodząc do środka znajdujemy się w przestrzeni o podwójnej wysokości, w centrum której wznosi się wspaniała podwójna klatka schodowa, której wysokie cylindryczne ściany zewnętrzne obramowują dwa kręcone zestawy schodów, lewy i prawy, które spotykają się pośrodku na podeście nad Biblioteką Laurentiańską Michała Anioła (1525) we Florencji, okazuje się, że weszliśmy na niższy poziom użytkowy i musimy wspiąć się na te wspaniałe schody, aby dotrzeć do głównego piętra, piano nobile. Zewnętrzna krawędź schodów Kahna tworzy okrąg o średnicy 32 stóp (9,5 metra) – dokładnie tyle, ile wynosi szerokość centralnego pomieszczenia Biblioteki – znajdujący się dokładnie w połowie drogi między zewnętrzną krawędzią arkady poniżej i krawędzią centralnego pomieszczenia powyżej. Betonowa struktura schodów jest odsłonięta na ich wewnętrznym łuku, ale wszystkie powierzchnie, których dotykamy podczas wspinaczki są wyłożone marmurem trawertynowym – ściany zewnętrzne, stopnie i podstopnice schodów oraz poręcze. Nad naszymi głowami, para betonowych belek transferowych o głębokości całego piętra, z trójkątnymi przyporami i belkami napinającymi, rozpościera się nad schodami od lewej do prawej strony, obramowując duże otwory, przez które widzimy hol wejściowy.

W centrum Biblioteki Exeter, Kahn wprowadza nas do holu wejściowego – kwadratowej przestrzeni, która wznosi się na całą wysokość budynku, jej gigantyczne okrągłe betonowe otwory odsłaniają książki ze wszystkich czterech stron, celebrując cel budynku; 'Tak więc czujesz zaproszenie książek’, jak powiedział Kahn. Nieuchronnie nasz wzrok przyciągają najpierw linie narożnych filarów, kwadratowe betonowe ściany przebite przez okrągłe otwory, aż do głębokich betonowych belek, które krzyżują się na suficie nad głową, a ich dolne krawędzie tworzą ogromny ciemny kształt X na tle jasności powyżej, gdzie światło z otwartych na wszystkie strony okien klasztornych uderza w boki belek. Ten wielki hol wejściowy, złożony z pierwotnych form geometrycznych kwadratów, kół i trójkątów, zdumiewająca przestrzeń absolutnie krytyczna dla doświadczenia i funkcji budynku, był w rzeczywistości nieobecny w pisemnym programie przestrzeni przekazanym Kahnowi na początku projektu – pomieszczenie „bez nazwy”, bez którego Biblioteka, w jej obecnym kształcie, jest po prostu niewyobrażalna. W tym pomieszczeniu Kahn urzeczywistnił swój ideał: „Wspaniała centralna i pojedyncza przestrzeń, ściany i ich światło pozostawione w fasetowanych płaszczyznach, kształty zapisu ich powstawania, przeplatane spokojem światła z góry.”

Jakiś czas po otwarciu Biblioteki Exeter w holu wejściowym umieszczono fortepian, co z pewnością ucieszyłoby Kahna, gdyż dźwięk muzyki w tym wielkim pomieszczeniu jest naprawdę wspaniały. Kahn byłby również zadowolony ze stołu, który również został umieszczony w pustym skądinąd holu wejściowym, ponieważ w 1964 roku wyobrażał sobie taki stół w bibliotece, „na którym leżą książki, a te książki są otwarte. Są one bardzo, bardzo sprytnie zaplanowane przez bibliotekarza, aby otwierały się na strony (…) z cudownymi rysunkami”. Tak więc, jeszcze przed otrzymaniem zlecenia z Exeter, Kahn już wierzył, że biblioteka nie jest tylko, czy nawet przede wszystkim, miejscem, w którym „przegląda się akta i katalogi”, aby wypełnić zadanie domowe, ale raczej miejscem, które daje każdej osobie, która wchodzi, co było dla Kahna radosnym doświadczeniem „odkrywania książki”.

Po przyjęciu tego pierwszego wrażenia, zaczynamy badać to pomieszczenie bardziej uważnie. Podłoga holu wejściowego wykonana jest z jasnego trawertynu, podobnie jak schody, a nasz wzrok kieruje się najpierw ku ich narożnikom, gdzie stoją cztery betonowe filary o grubości 18 cali (46 centymetrów) i głębokości 6 stóp (1,8 metra), które są obrócone na ukos, tak że widzimy ich wąskie końce, oświetlone w świetle z góry. Nieoczekiwanie, z ciemnych zakamarków za tymi filarami widzimy cienkie plasterki światła słonecznego, ponieważ wąskie okna są otwarte w zewnętrznym narożniku dwóch schodów, po wewnętrznej stronie re-entrycznych narożników budynku. Ten ważny szczegół, dość podobny do wąskich okien szczelinowych, które Wright otworzył w zacienionych narożnych schodach Świątyni Zjednoczenia, został wprowadzony dość późno w projekcie, który wcześniej przewidywał L-kształtne filary na głównym piętrze (z X-kształtnymi filarami powyżej), jak również windy w centrum schodów, z których oba zablokowałyby ten przebłysk światła z narożników. Pozostałe dwa narożniki również mają wąskie okna w narożnikach zewnętrznych, ale ponieważ są to toalety, ich wewnętrzne narożniki nie są otwarte na centralny pokój.

Po drugiej stronie centralnego holu od schodów wejściowych znajduje się biurko referencyjne, na lewo i prawo katalog kartkowy i czasopisma, wszystkie trzy umieszczone wokół centralnej przestrzeni, pod stosami książek. Każdy z „betonowych budynków” mieszczących książki jest obramowany na obu końcach solidnymi betonowymi ścianami, o głębokości 16 stóp (4,9 metra) stosów książek, z czterema betonowymi kolumnami w trzecich punktach pomiędzy nimi, wszystkie wspierają pogrubioną betonową płytę, na której znajdują się metalowe skrzynie z książkami, oświetlone lampami fluorescencyjnymi (których światło nie jest szkodliwe dla książek, tak jak światło słoneczne). Na poziomie antresoli, tuż nad głównym piętrem, betonowe belki kratownicowe o głębokości całego piętra przejmują obciążenie par kolumn podtrzymujących stosy książek powyżej, przenosząc to obciążenie na solidne betonowe ściany po obu stronach. Szeroka na 40 stóp (12 metrów) przestrzeń w głębi belki transferowej jest pozostawiona otwarta przy schodach wejściowych, jak widzieliśmy, aby „udramatyzować wsparcie”, jak powiedział Kahn, i jest zamknięta drewnianymi ścianami po pozostałych trzech stronach holu wejściowego. Powyżej tych belek transferowych na antresoli i sięgających do spodu ukośnych belek na suficie, znajdują się betonowe belki stężające rozpięte pomiędzy czterema narożnymi filarami, z których każdy jest kwadratem otwartym kołem o średnicy 9 metrów (30 stóp), przez które z podłogi holu wejściowego widoczne są cztery poziomy stosów książek pokrytych drewnianymi panelami.

Każdy gabinet jest eleganckim, szczegółowo wykonanym meblem dębowym, przedzielonym w połowie długości panelem prywatności, umożliwiającym dwóm czytelnikom siedzenie naprzeciwko siebie bez przeszkadzania sobie nawzajem i zapewniającym każdemu czytelnikowi biurko w kształcie litery L i oparcie, a pod nim półki na książki. Wewnętrzna krawędź każdego z carrelli jest zamknięta skośną ścianką prywatności, podczas gdy zewnętrzna krawędź, na zewnątrz budynku, posiada przesuwny panel, za pomocą którego małe okno może być zamknięte, a światło słoneczne modulowane w zależności od czytelnika: „Carrel jest pomieszczeniem w pomieszczeniu”, jak opisał je Kahn. Podwójny zestaw lamp fluorescencyjnych zapewnia oświetlenie nocne, górny wpuszczony w betonową płytę, oświetlający czytelnię, a dolny zawieszony bezpośrednio nad carrelami.

.

Dodaj komentarz