De weldaden van tepezcohuite op de huid

Zeker, de naam van tepezcohuite zegt u iets. Anderzijds, als ik met u spreek over mimosa, ben ik ervan overtuigd dat er beelden bij u opkomen. Meer bepaald is de tepezcohuite de pre-Hispanische (Nahuatl) naam van de mimosa tenuiflora (Er zijn meer dan 400 soorten mimosa’s zoveel om precies te zijn). Hij wordt ook wel “huidboom” genoemd in verband met de weldaden die hij hem brengt.

Deze in Mexico welbekende boom groeit vooral in semi-aride streken van Brazilië, en vanaf 800 meter boven de zeespiegel in de streken van Chiapas en Oaxaca in Mexico. Dit is waar we hem tegenkwamen: op de markten (in poeder of schors), in de valleien en zelfs op de site van Monte Alban.

De Tepezcohuite wordt sinds de tiende eeuw gebruikt door de Maya’s die al snel beseften dat hij formidabel doeltreffend was tegen huidletsels : brandwonden, snijwonden, … Het aanbrengen van het poeder vermindert onmiddellijk de pijn en versnelt de regeneratie van de huid terwijl littekens worden vermeden.
Dergelijke krachten hebben het in heilige boom opgericht.
Meer dan 1000 jaar later, gaat deze voorouderlijke kennis verder en is de tepezcohuite nog steeds een van de belangrijkste ingrediënten van de Maya geneeskunde. Zijn werking op de gewonden in de ziekenhuizen van Tlalnepantla na de grote aardbeving van 1985 werd als een wonder beschouwd.
Het was rond deze tijd dat farmaceutische bedrijven zich patenten toe-eigenden en aanvroegen. Onnodig te zeggen dat de inheemse volkeren – toch de oorspronkelijke ontdekker van de plant en haar deugden – niet in verband zijn gebracht met de voordelen.

Virtuen van tepezcohuite

De tepezcohuite heeft antibacteriële, antiseptische, pijnstillende, genezende en regeneratieve kwaliteiten.
Wetenschappelijke studies bevestigen dit.

Gebruik van het tepezcohuite

Traditioneel wordt het tepezcohuite gebruikt:

  • in poeder, om direct op de wond aan te brengen voor een goede genezing.
  • in aftreksel (schors) dat vervolgens op de gewonden wordt aangebracht.

In de cosmetica wordt het gebruikt:

  • in afkookselop de huid aangebracht, leent het anti-striae deugden
  • in gezichtscrème, zalf, zeep, shampoo voor zijn regeneratieve deugden en dus anti-rimpels, anti-vergeturen, anti-acne

Mimosa Ténuiflora of “huidboom” van de Maya indianen.


Het is een doornige Mexicaanse, zes meter hoge, neef van de acacia’s, die alleen groeit in het zuidoosten van Mexico, in de deelstaat Chiapas.
Hij staat onder gewapende bescherming en is uitgeroepen tot “staatserfgoed” sinds de herontdekking van zijn geneeskrachtige eigenschappen.
De Maya’s genazen in de negentiende eeuw huidletsels met poeder van Tenuiflora-bast en de wetenschap kwam opnieuw in aanraking met de geschiedenis tijdens de rampen die Mexico in 84 en 85 troffen.
Het was de explosie van een elektriciteitscentrale in 1984 die meer dan 300 brandwonden veroorzaakte en die Ténuiflora wist te genezen.

Meer dan 6 getuigenissen van verbrande Mexicanen getuigen van de doeltreffendheid van Tenuiflora.
Het onderzoek van het product bracht bovendien een regenererende stof aan het licht zonder bekend equivalent, een krachtig pijnstillend middel en twee antibiotica.

Het fantastische vermogen van het product om de celgroei in stand te houden, verklaart het belang ervan voor alle verzorging van de beschadigde huid.

Beschermende werking die enzymen en vrije radicalen afremt die collageen, elastine en hyaluronzuur aantasten.

De verhoging van de weerstand van de haarvaten dankzij de bioflavonoïden die het mogelijk maken de oppervlakkige doorbloeding te verhogen en de intra-cellulaire uitwisselingen te verbeteren.

Bescherming tegen dehydratatie.

De regeneratie van de huid dankzij de grote rijkdom aan oligo-elementen zoals zink, ijzer, magnesium, koper en mangaan.

De bacteriostatische werking van het product op de specifieke kiemen van acne laesies en andere dermatosen.

Afkomstig uit Mexico, is deze “boom met huid” erkend om zijn spectaculaire huidregenererende eigenschappen. Hij wordt gebruikt in geval van brandwonden, wonden, littekens, zonnebrand.

Krachtige genezing en huidregeneratie
Astringent: vernauwt verwijde poriën
Antioxidant: beschermt tegen huidveroudering

indicaties:

  • Wondgenezing
  • Verzorging van littekens
  • Acne
  • verbrandingen
  • Nazonverzorging
  • kloven
  • Striemen (preventief en curatief)

Plaats een reactie