Saa kaikki lika.

Amerikan ensimmäinen merkittävä näytelmäkirjailija

Kun Eugene O’Neill alkoi kirjoittaa näyttämölle 1900-luvun alkupuolella, amerikkalaista teatteria hallitsivat vaudeville ja romanttiset melodraamat. Strindbergin, Ibsenin ja muiden eurooppalaisten näytelmäkirjailijoiden vaikutuksen alaisena O’Neill vannoi, että hän loisi Amerikkaan teatterin, josta puuttuisi valheellinen sentimentaalisuus ja jossa tutkittaisiin ihmismielen syvimpiä värähdyksiä. Vuonna 1914 hän kirjoitti: ”Haluan olla taiteilija tai en mitään.”

1920-luvulla hän sai Pulitzer-palkinnon kolmesta näytelmästään – Beyond the Horizon, Anna Christie ja Strange Interlude. Muut menestysnäytelmät, kuten ”Keisari Jones”, ”Karvainen apina”, ”Toive Elmsien alla”, ”Suuri jumala Brown” ja ”Suru tulee Elektraksi”, toivat hänelle kansainvälistä tunnustusta. Vuonna 1936 hänelle myönnettiin Nobelin kirjallisuuspalkinto – ainoana amerikkalaisena näytelmäkirjailijana, joka on saanut tämän kunnianosoituksen.

O’Neill kokeili uusia draamallisia tekniikoita ja uskaltautui käsittelemään niinkin kiistanalaisia aiheita kuin rotujen välisiä avioliittoja, sukupuolten tasa-arvoa, alitajunnan voimaa ja materialismin otetta amerikkalaisesta sielusta. Jokaisessa näytelmässään hän pyrki paljastamaan ne salaperäiset voimat ”elämän takana”, jotka muokkaavat ihmisen kohtaloa.

Kolme hänen viimeistä, Tao Housessa kirjoittamaansa teosta kohoavat ylitse muiden: The Iceman Cometh, Long Day’s Journey into Night ja A Moon for the Misbegotten. Näissä omaelämäkerrallisissa näytelmissä kuvataan ”uskollisella realismilla” hänen isänsä, äitinsä ja veljensä kummittelevia hahmoja, jotka piilevät useimpien hänen muiden näytelmiensä taustalla. Hän sai postuumisti neljännen Pulitzer-palkinnon vuonna 1956 Long Day’s Journey into Night -näytelmästä.

Kolme vuosikymmentä kestäneellä urallaan Eugene O’Neill muutti amerikkalaista teatteria lopullisesti.

Näytelmien bibliografia

1. Vaimo elämää varten (1913)
2. Verkko (1913)
3. Jano (1913)
4. Varoitukset (1913)
5. Varoitukset (1913)
. Holtittomuus (1913)
6. Sumu (1914)
7. Leipää ja voita (1914)
8. Elokuvan mies (1914)
9. Idästä Cardiffiin (1914)
10. Abortti (1914)
11. Orjuus (1914)
12. Tarkka-ampuja (1915)
13. Henkilökohtainen yhtälö (1915)
14. Ennen aamiaista (1916)
15. Nyt minä kysyn sinulta (1917)
16. Vyöhykkeellä (1917)
17. Ile (1917)
18. Pitkä matka kotiin (1917)
19. The Moon of the Caribbees (1917)
20. The Rope (1918)
21. Horisontin takana (1918) – Pulitzer-palkinnon voittaja, 1920
22. Shell Shock (1918)
23. The Dreamy Kid (1918)
24. Missä risti on tehty (1918)
25. Manaus (1919)
26. Olki (1919)
27. Chris Christopherson (1919)
28. Kulta (1920)
29. Anna Christie (1920) – Pulitzer-palkinnon voittaja, 1922
30. Keisari Jones (1920)
31. Diff’rent (1920)
32. The First Man (1921)
33. Karvainen apina (1921)
34. The Fountain (1923)
35. Hitsattu (1923)
36. All God’s Chillun Got Wings (1924)
37. Desire Under the Elms (1924)
38. Marco Millions (1925)
39. The Great God Brown (1926)
40. Lazarus nauroi (1926)
41. Strange Interlude (1928) – Pulitzer-palkinnon voittaja, 1928
42. Dynamo (1929)
43. Mourning Becomes Electra (1931)
44. Ah, erämaa! (1933)
45. Päivät ilman loppua (1933)
46. Runoilijan kosketus (1935-1942)
47. More Stately Mansions (1936-1939), Keskeneräinen
—- 1937, Eugene ja Carlotta muuttavat Tao Houseen —-
48. The Iceman Cometh (1939)
49. Pitkän päivän matka yöhön (1941) – Pulitzer-palkinnon voittaja, 1957
50. Hughie (1941)
51. A Moon for the Misbegotten (1943)

Online Resources

eOneill.com – Electronic O’Neill Archive – Sähköinen O’Neill-arkisto, joka sisältää valittujen näytelmien kokotekstit, O’Neillin teosten tuotantoarkiston ja muita akateemisia lähteitä.
Wikipedia – Eugene O’Neillin Wikipedia-merkintä
Eugene O’Neill Society – Voittoa tavoittelematon tieteellinen ja ammatillinen järjestö, joka on omistettu Eugene O’Neillin elämän ja teosten sekä sen draaman ja teatterin edistämiselle ja tutkimiselle, jolle hänen työnsä oli suurelta osin alkuunpanijana ja mallina.
The Eugene O’Neill Theater Center – George C. Whiten vuonna 1964 Amerikan ainoan Nobel-palkitun näytelmäkirjailijan kunniaksi perustama O’Neill-keskus on koti muun muassa kansalliselle näytelmäkirjailijakonferenssille, kansalliselle musiikkiteatterikonferenssille ja kansalliselle teatteri-instituutille. O’Neill Center hallinnoi ja ylläpitää myös Monte Cristo Cottagea, O’Neillin lapsuudenkotia, joka sijaitsee naapurissa New Londonissa.

Jätä kommentti