Få alt om det.

Amerikas første store dramatiker

Da Eugene O’Neill begyndte at skrive til scenen i begyndelsen af det 20. århundrede, var det amerikanske teater domineret af vaudeville og romantiske melodramaer. Under indflydelse af Strindberg, Ibsen og andre europæiske dramatikere lovede O’Neill at skabe et teater i Amerika uden falske sentimentaliteter, som ville udforske den menneskelige ånds dybeste rystelser. I 1914 skrev han: “Jeg vil være kunstner eller ingenting.”

I løbet af 1920’erne modtog han Pulitzerprisen for tre af sine stykker – Beyond the Horizon, “Anna Christie” og Strange Interlude. Andre populære succeser, herunder The Emperor Jones, The Hairy Ape, Desire Under the Elms, The Great God Brown og Mourning Becomes Electra, bragte ham international anerkendelse. I 1936 modtog han Nobelprisen i litteratur – den eneste amerikanske dramatiker, der blev hædret på denne måde.

O’Neill eksperimenterede med nye dramatiske teknikker og turde tage fat på kontroversielle emner som ægteskab mellem racer, ligestilling mellem kønnene, det ubevidste sinds magt og materialismens greb om den amerikanske sjæl. I hvert af sine stykker søgte han at afsløre de mystiske kræfter “bag livet”, som former den menneskelige skæbne.

Tre af hans sidste værker, skrevet på Tao House, rager op over de andre: The Iceman Cometh, Long Day’s Journey into Night og A Moon for the Misbegotten overgår hinanden. Disse selvbiografiske skuespil skildrer med “trofast realisme” de hjemsøgende skikkelser af hans far, mor og bror, som står i baggrunden i de fleste af hans andre skuespil. Han fik en fjerde Pulitzerpris, posthumt, i 1956 for Long Day’s Journey into Night.

I en karriere, der strakte sig over tre årtier, ændrede Eugene O’Neill det amerikanske teater for altid.

Bibliografi over skuespil

1. A Wife for a Life (1913)
2. The Web (1913)
3. Thirst (1913)
4. Warnings (1913)
5. Uforsvarlighed (1913)
6. Fog (1914)
7. Bread and Butter (1914)
8. The Movie Man (1914)
9. Bound East for Cardiff (1914)
10. Abort (1914)
11. Servitude (1914)
12. The Sniper (1915)
13. Den personlige ligning (1915)
14. Før morgenmaden (1916)
15. Now I Ask You (1917)
16. In the Zone (1917)
17. Ile (1917)
18. The Long Voyage Home (1917)
19. The Moon of the Caribbees (1917)
20. The Rope (1918)
21. Beyond the Horizon (1918) – Vinder af Pulitzerprisen, 1920
22. Shell Shock (1918)
23. The Dreamy Kid (1918)
24. Where the Cross is Made (1918)
25. Exorcisme (1919)
26. The Straw (1919)
27. Chris Christopherson (1919)
28. Guld (1920)
29. Anna Christie (1920) – Vinder af Pulitzerprisen, 1922
30. The Emperor Jones (1920)
31. Diff’rent (1920)
32. The First Man (1921)
33. Den behårede abe (1921)
34. The Fountain (1923)
35. Welded (1923)
36. All God’s Chillun Got Wings (1924)
37. Desire Under the Elms (1924)
38. Marco Millions (1925)
39. The Great God Brown (1926)
40. Lazarus Laughed (1926)
41. Strange Interlude (1928) – Vinder af Pulitzerprisen, 1928
42. Dynamo (1929)
43. Mourning Becomes Electra (1931)
44. Ah, Wilderness! (1933)
45. Dage uden ende (1933)
46. A Touch of the Poet (1935-1942)
47. More Stately Mansions (1936-1939), Unfinished
—- 1937, Eugene og Carlotta flytter ind i Tao House —-
48. The Iceman Cometh (1939)
49. Long Day’s Journey into Night (1941) – vinder af Pulitzerprisen, 1957
50. Hughie (1941)
51. A Moon for the Misbegotten (1943)

Online Resources

eOneill.com – Et elektronisk O’Neill-arkiv, herunder fuld tekst af udvalgte skuespil, produktionsarkiv af O’Neills værker og andre akademiske ressourcer.
Wikipedia – Wikipedia-indlægget om Eugene O’Neill
Eugene O’Neill Society – En non-profit videnskabelig og professionel organisation, der har til formål at fremme og studere Eugene O’Neills liv og værker og det drama og teater, som hans arbejde i vid udstrækning var initiativtager til og model for.
The Eugene O’Neill Theater Center – Grundlagt i 1964 af George C. White til ære for USA’s eneste nobelprisvindende dramatiker, og O’Neill er hjemsted for National Playwrights Conference, National Music Theater Conference, National Theater Institute og meget mere. O’Neill Center forvalter og driver også Monte Cristo Cottage, O’Neills barndomshjem, som ligger i det nærliggende New London.

Skriv en kommentar