Coccinella septempunctata

En larve af C. septempunctata

Ud over insektbytte spiser syvplettede mariehøns pollen og nektar

C. septempunctata parrer sig

C. septempunctata har et bredt økologisk udbredelsesområde og lever generelt der, hvor der er bladlus at spise, og omfatter bl.a. enge, marker, Pontisk-kaspisk steppe, parklandskaber, haver, vesteuropæiske løvskove og blandede skove. Både de voksne og larverne er glubske rovdyr af bladlus, og på grund af dette er C. septempunctata gentagne gange blevet indført i Nordamerika som biologisk bekæmpelsesmiddel for at reducere antallet af bladlus og er nu etableret i Nordamerika. Den er blevet udpeget som det officielle statsinsekt i fem forskellige stater (Delaware, Massachusetts, New Hampshire, Ohio og Tennessee) Selv om C. septempunctata hovedsagelig er bladlusædende, æder den også Thysanoptera, Aleyrodidae, larver af Psyllidae og Cicadellidae samt æg og larver af visse biller og sommerfugle. Der er en eller to generationer om året. De voksne overvintrer i jordstrøelse i parker, haver og skovkanter, af trægrænser og under træbark og sten.

I Det Forenede Kongerige er der frygt for, at syvplettet mariehøne er ved at blive udkonkurreret af harlekinmariehøne om føde af harlekinmariehønen. Omvendt har denne art i Nordamerika udkonkurreret mange indfødte arter, herunder andre Coccinella-arter. Massive sværme af C. punctata fandt sted i den tørre sommer i 1976 i Det Forenede Kongerige. Arten har gennemgået en betydelig tilbagegang på øen Malta, men det er uklart, om denne tilbagegang er sket med samme hastighed andre steder.

Skriv en kommentar