Zjistěte všechnu špínu.

První významný americký dramatik

Když Eugene O’Neill začal na počátku 20. století psát pro divadelní scénu, dominoval americkému divadlu vaudeville a romantická melodramata. Pod vlivem Strindberga, Ibsena a dalších evropských dramatiků O’Neill slíbil, že v Americe vytvoří divadlo zbavené falešného sentimentu, které bude zkoumat nejhlubší pohnutí lidského ducha. V roce 1914 napsal: „Chci být umělcem, nebo ničím.“

V průběhu 20. let získal Pulitzerovu cenu za tři své hry – Za obzorem, Anna Christie a Podivné intermezzo. Mezinárodní uznání mu přinesly i další populární tituly: „Císař Jones“, „Chlupatá opice“, „Touha pod jilmy“, „Velký bůh Brown“ a „Truchlení se stává Elektrou“. V roce 1936 mu byla udělena Nobelova cena za literaturu – jedinému americkému dramatikovi, který byl takto oceněn.

O’Neill experimentoval s novými dramatickými postupy a odvážil se řešit tak kontroverzní témata, jako jsou mezirasové sňatky, rovnost pohlaví, síla podvědomí a vliv materialismu na americkou duši. V každé ze svých her se snažil odhalit tajemné síly „za životem“, které utvářejí lidský osud.

Tři z jeho posledních děl, napsaných v Tao House, převyšují ostatní: The Iceman Cometh, Long Day’s Journey into Night a A Moon for the Misbegotten. Tyto autobiografické hry zobrazují s „věrným realismem“ strašidelné postavy jeho otce, matky a bratra, které se objevují v pozadí většiny jeho ostatních her. Čtvrtou Pulitzerovu cenu získal posmrtně v roce 1956 za hru Cesta dlouhého dne do noci.

V průběhu své kariéry, která trvala tři desetiletí, Eugene O’Neill navždy změnil americké divadlo.

Bibliografie her

1. Žena na celý život (1913)
2. Pavučina (1913)
3. Žízeň (1913)
4. Výstrahy (1913)
5. Výstrahy (1913). Bezstarostnost (1913)
6. Mlha (1914)
7. Chléb a máslo (1914)
8. Filmový člověk (1914)
9. Chléb a máslo (1914)
. Na východ do Cardiffu (1914)
10. Potrat (1914)
11. Otroctví (1914)
12. Odstřelovač (1915)
13. Osobní rovnice (1915)
14. Před snídaní (1916)
15. Teď se tě ptám (1917)
16. In the Zone (1917)
17. Ile (1917)
18. The Long Voyage Home (1917)
19. The Moon of the Caribbees (1917)
20. Provaz (1918)
21. Za obzorem (1918) – vítěz Pulitzerovy ceny, 1920
22. Shell Shock (1918)
23. The Dreamy Kid (1918)
24. Kde se dělá kříž (1918)
25. Exorcismus (1919)
26. Sláma (1919)
27. Chris Christopherson (1919)
28. Zlato (1920)
29. Anna Christie (1920) – nositelka Pulitzerovy ceny, 1922
30. Císař Jones (1920)
31. Diff’rent (1920)
32. První člověk (1921)
33. The Hairy Ape (1921)
34. Fontána (1923)
35. Svařeno (1923)
36. All God’s Chillun Got Wings (1924)
37. Touha pod jilmy (1924)
38. Marco Millions (1925)
39. Velký bůh Brown (1926)
40. Lazar se smál (1926)
41. Podivné intermezzo (1928) – vítěz Pulitzerovy ceny, 1928
42. Dynamo (1929)
43. Truchlení se stává Elektrou (1931)
44. Ach, divočina! (1933)
45. Dny bez konce (1933)
46. Dotek básníka (1935-1942)
47. Další majestátní sídla (1936-1939), nedokončeno
—- 1937, Eugene a Carlotta se stěhují do Tao House —-
48. The Iceman Cometh (1939)
49. Cesta dlouhého dne do noci (1941) – vítěz Pulitzerovy ceny, 1957
50. Hughie (1941)
51. A Moon for the Misbegotten (1943)

Online zdroje

eOneill.com – Elektronický O’Neillův archiv obsahující plné texty vybraných her, archiv inscenací O’Neillových děl a další akademické zdroje.
Wikipedia – heslo Eugene O’Neill na Wikipedii
Eugene O’Neill Society – nezisková vědecká a profesní organizace věnující se propagaci a studiu života a díla Eugena O’Neilla a dramatu a divadla, pro které bylo jeho dílo z velké části podnětem a vzorem.
The Eugene O’Neill Theater Center – Divadelní centrum Eugena O’Neilla, založené v roce 1964 Georgem C. Whitem na počest jediného amerického dramatika oceněného Nobelovou cenou, je sídlem Národní konference dramatiků, Národní konference hudebního divadla, Národního divadelního institutu a dalších. O’Neillovo centrum také spravuje a provozuje Monte Cristo Cottage, O’Neillův dům z dětství, který se nachází v sousedním New Londonu.

Napsat komentář