Přínos tepezcohuitu na kůži

Ujišťujeme vás, že název tepezcohuitu vám něco říká. Na druhou stranu jsem přesvědčen, že když vám řeknu o mimóze, vybaví se vám obrazy. Přesněji řečeno, tepezcohuite je prehispánský (nahuatlský) název mimózy tenuiflora (Existuje více než 400 druhů mimóz, tolik abych byl přesný). Říká se mu také “ kožní strom V souvislosti s blahodárnými účinky, které mu přináší.

V Mexiku je tento strom dobře znám, roste především v polosuchých oblastech Brazílie a od 800 metrů nad mořem v oblastech Chiapas a Oaxaca v Mexiku. Právě zde jsme se s ním setkali: na trzích (v prášku nebo kůře), v údolích a dokonce i na lokalitě Monte Alban.

Tepezcohuite používají od 10. století Mayové, kteří rychle zjistili, že má ohromnou účinnost proti kožním poraněním : popáleninám, řezným ranám, … Aplikace prášku okamžitě snižuje bolest a urychluje regeneraci kůže a zároveň zabraňuje vzniku jizev.
Takové síly ho postavily do posvátného stromu.
O více než 1000 let později tyto znalosti předků pokračují a tepezcohuite je stálejednou z hlavních složek mayské medicíny. Jeho působení na zraněné v nemocnicích Tlalnepantla po velkém zemětřesení v roce 1985 bylo považováno za zázrak.
Přibližně v této době si ho farmaceutické společnosti přivlastnily a podaly na něj patenty. Netřeba dodávat, že domorodé obyvatelstvo – přestože bylo původním objevitelem rostliny a jejích ctností – nebylo s přínosy spojováno.

Cnosti tepezcohuitu

Tepezcohuit má antibakteriální, antiseptické, analgetické, hojivé a regenerační vlastnosti.
To dokládají i vědecké studie.

Použití tepezcohuitu

Tradičně se tepezcohuit používá:

  • v prášku, který se pro dobré hojení přikládá přímo na ránu.
  • v nálevu (kůře), který se pak přikládá na poraněné strany.

V kosmetice se používá:

  • v odvaruaplikovaném na pokožku, propůjčuje se jí ctnost proti striím
  • v pleťovém krému, masti, mýdle, šamponu pro její regenerační ctnosti, a tedy proti vráskám, proti otokům, proti akné

Mimosa ténuiflora neboli „kožní strom“ mayských indiánů.


Je to trnitý mexický, šest metrů vysoký příbuzný akácií, který roste pouze na jihovýchodě Mexika, ve státě Chiapas.
Je předmětem ozbrojené ochrany a od znovuobjevení jeho léčivých vlastností byl prohlášen za „státní dědictví“.
Mayové léčili v devatenáctém století kožní léze práškem z kůry Tenuiflora a věda se s historií znovu setkala při katastrofách, které Mexiko postihly v letech 84 a 85.
Byl to výbuch elektrárny v roce 1984, který způsobil více než 300 popálenin a který Ténuiflora dokázala vyléčit.

O účinnosti Tenuiflory svědčí více než 6 svědectví popálených Mexičanů.
Studie přípravku navíc upozornila na regenerační látku bez známého ekvivalentu, silné analgetikum a dvě antibiotika.

Fantastická schopnost přípravku udržovat růst buněk, odtud jeho zájem o veškerou péči o poškozenou pokožku.

Ochranná aktivita inhibující enzymy a volné radikály, které napadají kolagen, elastin a kyselinu hyaluronovou.

Zvýšení odolnosti kapilár díky bio-flavonoidům, které umožňují zvýšit povrchovou cirkulaci a zlepšit vnitrobuněčnou výměnu.

Ochrana před dehydratací.

Regenerace pokožky díky velkému bohatství stopových prvků, jako je zinek, železo, hořčík, měď a mangan.

Bakteriostatické působení přípravku na specifické zárodky lézí akné a dalších dermatóz.

Původem z Mexika, tento „strom s kůží“ je uznáván pro své velkolepé regenerační vlastnosti pokožky. Používá se při popáleninách, ranách, jizvách, spáleninách od slunce.

Silně hojí a regeneruje pokožku
Svíravý účinek: stahuje rozšířené póry
Antioxidant: chrání před stárnutím pokožky

indikace:

  • Hojení ran
  • Péče o jizvy
  • Akné
  • Popáleniny
  • Péče po opalování
  • Praskliny
  • Strie (preventivně i léčebně)

.

Napsat komentář