107. Chameleon drobnolistý

O

Tento drobný chameleon dorůstá délky pouhých 3,5 cm! Před objevem jeho blízkého příbuzného B. micra byl považován za nejmenšího ještěra na světě.

Chameleoni rodu Brookesia z Madagaskaru se oddělili od všech ostatních žijících druhů před více než 50 miliony let, dlouho před tím, než se naši předkové oddělili od předků moderních paviánů, tamarínů a kapucínů!

Tento miniaturní chameleon je vzácný a jeho populace pravděpodobně klesá v důsledku ztráty životního prostředí. Jeho lesní biotop je značně fragmentovaný a předpokládá se, že totéž platí i pro jeho populace. Tento úbytek biotopů je způsoben zemědělskou činností typu „slash and burn“ a těžbou dřeva pro výrobu dřevěného uhlí.

Chameleon drobný je zařazen do přílohy CITES II a může být legálně vyvážen pro mezinárodní obchod se zvířaty. Vyskytuje se v několika chráněných oblastech. K lepšímu pochopení dopadu hrozeb na populace tohoto druhu je zapotřebí další výzkum.

  • Řád: Chamaeleonidae
  • Trend: klesající
  • Velikost: 3,56 cm(?)

Skóre EDGE

Skóre EDGE: 5,49 (?)

Skóre ED: 29,383 (?)

GE / Červený seznam IUCN (?)
NNehodnocenoDDData DeficientLCMéně ohroženýNTéměř ohroženýVUVzranitelnýENEohroženýCRCriticky ohroženýEWVyhynulý ve volné příroděEXVyhynulý

Rozšíření

Chameleon drobnolistý je endemit severozápadního Madagaskaru. Vyskytuje se v nížinných oblastech do 350 m n. m. a jeho areál je menší než 4000 km².

Habitat a ekologie

Tento drobný chameleon vyžaduje nížinné vlhké lesy a pravděpodobně není odolný vůči vyrušování. Používá obranu proti predátorům „zmrzni a převal se“ a v noci hnízdí na nízké vegetaci.

Zjistit více

  • Červený seznam IUCN
  • Databáze plazů

Napsat komentář